Patrimoni i Educació: transformant la visió

Una bona educadora és una líder transformativa. Depèn de la persuasió, l’idealisme, l’entusiasme intel·lectual i sap aprofitar la complementarietat intergeneracional.
Un educador competent és cultivat, amb una bagatge cultural sòlid, i la recerca educativa és una part important de la seva identitat professional.

Aquestes són algunes de les idees clau que Pau López i Teresa López ens proposen a la sessió “Els equips de treball col·laboratiu: colideratge i competències personals i professionals” de la 1a Jornada Patrimoni i Escola de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

El patrimoni ofereix múltiples oportunitats a l’escola però sovint, plantegen els organitzadors, no es tenen prou en compte les seves necessitats i expectatives. Tanmateix, el potencial de la relació entre l’equipament patrimonial i l’escola és enorme i per això és important qüestionar-se si l’aprofitem suficientment i a favor d’un aprenentatge profund i d’una experiència intensa.

A la Jornada Patrimoni i Escola s’exposen resultats experiències d’aquesta relació, alhora que es promou una comunitat de pràctica que treballi per millorar la proposta educativa des del patrimoni i l’ús que en fa la comunitat educativa.

Des de Nusos sortim de la Jornada reforçats en el convenciment que cal seguir treballant per crear cultures de col·laboració entre els diferents agents educatius. Pensem, des de la nostra experiència, que perquè funcionin i es conservin cal:

  • Promoure la diversitat fomentant la confiança;
  • Combinar la connectivitat amb l’obertura. No existeix una única recepta, cal elaborar els propis projectes des de l’esperit crític;
  • Reciprocitat, és un carrer de doble sentit patrimoni- escola;
  • Compromís en la creació de coneixement;
  • Evitar l’actitud de “això no ho hem fet mai” i acostumar-se a un cert grau d’incertesa.

IMG-20151127-WA0005

 

La Jornada porta per títol “Canvi de perspectiva”. Etimològicament perspectiva prové de la paraula llatina prospicere que significa “veure de lluny” o “veure clarament”. L’internauta la pot veure tota complerta al següent canal i pensar per ell mateix quin dels dos significats si escau més.

Referències mencionades a la sessió de Teresa López i Pau López

Armengou, Elsa (trompeta) i Sant Andreu Jazz Band (2004, 8 de novembre) “Mood indigo” de Duke Ellington [Vídeo podcast] Disponible a YouTube

Banqué, N (2015). Dibuixant cartografies competencials. Un perfil competencial que afavoreix la innovació d’equips educatius en contextos de ciència. (Tesi doctoral no publicada). UAB, Bellaterra.

Burns, JM (1978). Leadership. New York: Harper&Row

Innerarity, D (2011). La democracia del conocimiento. Por una sociedad inteligente. Barcelona: Paidós

Morin, E (2011) Los siete saberes necesarios para la educación del futuro. Buenos Aires: Nueva Visión

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s