Residus electrònics: pensant en el llarg termini

No és només una impressió. Cada vegada tenim més aparells elèctrics i electrònics i els que usem diàriament ens duren menys.
En la cultura del creixement il·limitat, comprar, utilitzar i llençar s’ha convertit en un greu problema social, econòmic i ambiental. En bona mesura, per les deixalles que generem. S’estima que a l’estat espanyol molts dels residus electrònics acaben a llocs desconeguts.
En realitat, només una part són autèntics residus que la biosfera no pot digerir. La resta són recursos parcialment utilitzats que podríem convertir en una preciosa matèria primera (subproductes o matèries primeres secundàries).
Tenim, doncs, un problema d’intoxicació però, sobretot, d’empatx. El remei passa, primer, per limitar la fartanera i per considerar conjuntament la reutilització i reciclatge dels residus. El reciclatge esdevé inútil sinó s’acompanya de mesures que estimulin la reutilització i reinserció de les matèries primeres recuperades en el circuit de les coses útils. Això, entre altres coses, és el que en diem una economia circular.
La qüestió és: com ho podem fer per reduir i aprofitar els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE)? Aquí entrem en joc amb l’educació per a la sostenibilitat per tractar d’entendre el problema, i no únicament explicar-lo, i tenir elements per a un consum moderat i informat.
Nusos, conjuntament amb Alencop hem dissenyat tres activitats educatives sobre recollida selectiva i reutilització dels RAEE.
IMG_4682Una consisteix en un  tauler de joc, —On va quan ja no va?— per identificar i localitzar serveis i equipaments per gestionar els RAEE a Sant Martí.
El taller  Com es mou el teu mòbil ens aproxima a la comprensió dels residus des de la perspectiva dels cicles,  —la contaminació és l’absència del retorn, l’obstrucció d’un cicle natural— .  Un residu valuós? és una xerrada- taller per reconèixer els impactes d’aquests aparells al llarg del seu cicle de vida i diferenciar entre residu —un recurs fora de lloc — i rebuig.

IMG_4694

Aquestes activitats formen part d’una campanya de sensibilització i educació sobre la gestió dels RAEE, que Alencop duu a terme al districte de Sant Martí de Barcelona al llarg de 2016.
Punt_Verd
Juntament amb l’edició de materials divulgatius, la participació en fires i la cooperació amb entitats dels barris vol recollir i recuperar les mentalitats per al sentit comú sostenibilista.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s